BEDRIJVENGIDS   |   BOLLYWOOD   |   DATING   |   FORUM   |   HINDU   |   RINGTONES   |   TV

Indian Feelings

dinsdag 19 september
2017

De vrouw in het Hindoeà¯sme - De gemeenschap 1

De vrouw in het Hindoeà¯smeIk heb mij vaak afgevraagd hoe het kwam dat vrouwen in India er vaak zo slecht vanaf komen, terwijl de vrouw in het Hindoeà¯sme zelfs meer aanzien geniet dan de man. Ook in onze eigen Hindoestaanse gemeenschap is het soms slecht gesteld met de positie van de vrouw. De vrouw wordt gezien als Laksmi, het licht en in mandirs bezongen.

Vrouwen worden vaak uitgesloten voor bepaalde posities. Zo zie je niet of nauwelijks vrouwelijke pandits. De vrouw hoort de eer van de familie hoog te houden. Haar goede of slechte gedrag is allesbepalend. Een vrouw die een misstap begaat wordt gestraft. Een man die datzelfde doet, vaak niet. Zo wordt er bij bepaalde traditionele handelingen de voorkeur gegeven aan een getrouwde vrouw en geen weduwe. Van een vrouw wordt verwacht dat ze op een bepaalde leeftijd getrouwd is en kinderen baart. En dit vind ik toch echt een keus van de vrouw zelf. Sommige keuzes worden door de min of meer door de gemeenschap bepaald. Wie kent de kreten niet " wanneer ga je trouwen" of "wanneer komen de kinderen". Maar gelukkig is er ook iets positiefs te melden. Er komen steeds meer hoog opgeleide vrouwen. Vrouwen die steeds vaak zelf voor een leven kiezen die zij prefereren. Maar ook de sommige mannen laten zich van hun beste kant zien.

Amnesty International heeft een tijd terug een rapport opgesteld over de positie van de vrouw in India. Eén van de oorzaken was, volgens Amnesty, de minderwaardige positie van de vrouw die door het Hindoeïsme wordt voorgeschreven. Van zo een organisatie had ik een beter onderzoek verwacht. Maar later besefte ik dat het eigenlijk niet zo verbazingwekkend is. Voor vele niet-Hindoes en zelfs sommige Hindoes, zouden er in heilige geschriften allerlei opvattingen staan die de vrouw of het meisje een minderwaardige positie geven. Ik ben boeken en internetsites tegengekomen waarin zelfs verzen uit de Veda´s worden aangehaald. Maar als je naar de auteur kijkt, dan is het al een rede om dit allemaal niet te geloven. Maar veel van deze traditionele culturele opvattingen worden door Hindoes nog steeds in stand gehouden. Ook vertellen pandits vaak niet wat wel en niet hoort bij het Hindoeïsme. De meeste mensen weten niet beter dan dat het nou eenmaal zo hoort.

Oude gewoontes en opvattingen zullen nou eenmaal niet zo snel verdwijnen. En soms wilt men dat ook niet. De buitenwereld ziet Hindoestanen die zich bezighouden binnen hun eigen gemeenschap en ook erg vasthouden aan tradities. Maar is dit altijd wel zo verstandig? Vaak hoor je dat onze cultuur verloedert en ouders proberen dit te voorkomen door hun kinderen, vooral meisjes streng op te voeden. En dat is soms moeilijk in een vrije westerse wereld. Zelfmoord komt dan ook het vaakst voor bij Hindoestaanse meisjes. De media bericht dit meestal als een typisch Hindoestaans probleem, maar dit komt vaak voor bij meisjes met een niet-westerse achtergrond. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg om.

Het Hindoeïsme is veelvuldig bekritiseerd vanwege de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, altijd in het nadeel van de vrouw. Eén van de (mis)opvattingen is dat het Hindoeïsme op sociaal en religieus gebied voornamelijk door mannen wordt gedomineerd. Aan ene kant is dat ook zo, neem nou eens vrouwenmishandeling. Hier is vaak een scheve machtverhouding binnen het gezin de oorzaak. Echter, volgens de Veda´s hoort de maatschappij er anders uit te zien, namelijk gelijkheid onder mannen en vrouwen, geen uitsluiting van vrouwen, men hoort vrouwen niet als een last te zien, maar eerder als een zegen. Ook in mythen en literatuur worden vrouwen hoog aangeschreven vergeleken met andere culturen. Het is opmerkelijk te noemen dat de vrouw gezien wordt als de Goddelijke moeder en staat voor kennis en rijkdom. En dat kracht wordt aangeschreven aan de vrouw, Sakhti. Zonder deze kracht zijn Brahma, Shiva en Vishnu lang niet zo sterk. Ook de heilige rivieren (Ganga en Saraswatie)en de aarde zijn vrouwelijk. Zoals het lang geleden ook was in India...;...;.

Volgende keer: De vrouw in het Hindoeïsme - De vrouw in het Vedisch tijdperk, deel 2

 • Gast  - Gelijk heb je

  Ik ben het helemaal eens met je verhaal.Ik kijk uit naar op deel 2.

 • Gast  - Go Feminisme


  Is wel een goed stuk, maar lijkt het net vervolg op Destiny Child - I am A Surviver. HET is zeker waar de de vrouw in het hindoeisme niets minder dan heilig is. De Itihasas zegt in Mahabarat, Bid je moeder 1000 x je vader 100 x en God en Guru dji 10 x. Helaas heb je het aan de ene kant dat vrouwen uitgesloten, terwijl hiervoor in het hindoeisme geen grond is, maar aan de andere kant is de keuze voor een kind en ik citeer: "...En dit vind ik toch echt een keus van de vrouw zelf..." Volgens mij zijn beide keuzes, gezamelijke keuzes tussen de eenheid van Man EN Vrouw. Doet me denken aan de werkneemster die net zoveel wilt verdienen als haar college werknemer (no wrong in that) maar als er bijv. dingen getilt moeten worden dan het bekende argument: Ja jullie mannen zijn fysiek sterker...?? Beetje tegenstrijdig. Tuurlijk verdienen alle vrouwen respect zoals in het vroegere India prominent aanwezig was. Maar vergelijk die vrouwen niet met de hedendaagse.. vrouwen.

  Dit moest g...

 • Gast  - Zeur niet

  In India zijn de vrouwen misschien onderdrukt. Hier niet bepaald. Dus waar gaat je stuk eigenlijk over? Tegenwoordig worden meisjes hier door hun moeders te beschermd opgevoed en is elk man te min voor ze. Gevolg is dat ze op hun 35ste nog vrijgezel zijn en naarstig op zoek gaan.

 • Gast

  mensen wakker worden

  in genoeg hinduverhalen worden vrouwen als minderwaardig gezien

  1. koning dashrat is 4 keer getrouwd
  2. sita werd nie meer vertrouwd toen zij ontvoerd werd door rawan
  3. als een vrouw ongesteld is word zij gezien als onrein
  4. een vrouw mag volgens de sanatandharm geen pandit worden

  en zo heb je meer dingen die er zijn

 • Gast  - Asha Bhosley

  Echt misselijk word ik van mensen die de Vedas of Ithisas (Ramayan en Mahabarat) er bij halen om de slechte positie van de vrouw te benadrukken. Inderdaad Ma Sita moest bij Agni Dev de vuur test doen. Maar niet voor Shri Ram, hij wist dat ze nog puur was. Maar in die tijd was men nog ‘BEZIG’ met Ramayan dus de mensen in Ayodya wisten niet wat er op Lanka was gebeurd.

  Ma Sita werd ook weggestuurd, maar Shri volgde Raja Dharma. Hij hield van haar en maakte de keuze om haar weg te sturen. Terwijl Ma Sita met Lav en Khush opgroeide, werd Shri Ram omringd door zijn trouwe adviseurs, maar zonder zijn vrouw en kinderen. De liefde van Sita was zo groot dat ze in de armen van Dharti Ma de aarde vaarwel zei. Ze kon niet terug komen in Ayodya en Shri Ram kon zo met zijn 2 zonen leven en deze opvoeden.

  Man en Vrouw hebben beide taken gekregen. Een vrouw als Pandit die tijdens een katha opeens moet bevallen? Deze taken zijn niet minderwaardig aan elkaar. En kunnen alleen optimaal uitgevoe...

 • Gast

  beste asha

  volgens mij moet je de ramayan nog een keer zien of lezen. Shri Ram had wel vertrouwen in Sita maar de bevolking niet. Hij vond de mening van het volk belangrijker dan zijn vrouw.

  Een vrouw die moet bevallen? Kom eff met zinnige argumenten...is net zoiets straks komt een pandiet spontaan klaar tijdens een puja.

  Raja Dashrath trouwde met meerdere vrouwen omdat zijn eerste vrouwen geen kids konden krijgen. En daarom mocht hij meerdere keren trouwen...maar het neemt niet weg dat hij meerdere vrouwen had.

  En ik denk dat je eerst moet denken voordat je wat schrijft :grin

  of jah het is geen Ithisas maar Ithihaas :p ...is maar goed dat je nooit een brief naar de metro heb geschreven anders zou hij idd geplaatst worden ;)

 • Gast

  Mensen hebben altijd wel ergens argumenten om te beweren dat vrouwen geen pandits mogen worden. De Veda's verbieden vrouwen niet om pandits te worden, waarom de mensen wel. En de vrouw is toch niet haar hele leven zwanger? Het kan toch ook een vrouw zijn die wat ouder is en geen kinderen meer wilt? :roll

 • Gast  - lata mangeshkar

  Pfff¡Kin plaats van blij te zijn dat in ieder geval nog animo, belangstelling en kennis onder de Nederlandse Hindoe jongeren is, moet je perse afkatten. Jammer, dat je het voorgaande als persoonlijke kritiek opvatte.

  Ik ben zo vriendelijk geweest om het voor je op te zoeken, let op:
  Itihasas (waar ik refereerde naar Ithisas) gaat specifiek over (Ramayan en Mahabarat)
  Bron: http://www.hindunet.org/scriptures/itihasas/itihasas_related.htm

  Ithihaas of is het (itihaas ļ) is meer algemeen de geschiedenis van India
  Bron: Google
  Ancient India
  ... Itihaas: The History of India The history of India is divided into four ...
  The compilation (meaning the collection, arrangement and assembly) of all ...
  Bron: cybersleuth-kids.com/sleuth/ History/Ancient_Civilizations/India/

  En volgens mij, had ik het wel degelijk over Ramayan en Mahabarat ļ

  Prabhu Shri Ram stuurde Ma Sita niet weg, omdat hij de mening van het volk belangrijker vondt dan zijn vrouw¡K Je gaat voorbij aan de...

 • Gast  - Sadhana Sargam

  Ben blij dat het accent op de discussie rondom het artikel is gericht.

  Professor O'Connell: "Is it possible, Swamiji, for a woman to be a guru in the line of disciplic succession?"

  Srila Prabhupada replied, "Yes."
  Bron: http://guru.krishna.org/Articles/2001/01/00235.html

  Then he or she can become guru. Yei krsna-tattva-vetta, sei guru haya. In our material world, is it any prohibition that woman cannot become professor? If she is qualified, she can become professor. What is the wrong there? She must be qualified. That is the position. So similarly, if the woman understands Krishna consciousness perfectly, she can become guru" (June 18, 1976, Toronto).
  Bron: http://guru.krishna.org/Articles/2001/01/00235.html

  Dit is 1 van de weinige sites die ik heb kunnen vinden. Of die ik in mijn luiheid heb kunnen vinden. Er is te lezen dat ze (man en vrouw) gelijke rechten hebben. Niets nieuws. Daarentegen Shri Swami Srila Prabhupada is een Guru van ‘onze’ tijd....

 • Gast

  vrouwen die niet volgens hindoe ritus gehuwd zijn maar gewoon op stadhuis worden in grote getallen gediscrimineerd ze moeten wel helpen met alles maar worden buiten gehouden bij dulha parchai en andere handelingen.hypocriet is het wel je mag geen handelingen verrichten maar je mag geld geven kan iemand mij vertellen waar dit staat geschreven het is tg niet normaal.sommige ouders die toestaan dat hun dochters bamboesi trouwen dat is ook een vorm van fraude en niet wettelijk geregistreerd.jah je moet je verdedigen met zulke arrogante mensen en hun wijzen dat zij verkeerd bezig zijn welke rechten hebben die meisjes als zij gedumpt worden door hun mannen ze staan dan met lege handen dat begrijpen sommige ouders niet.nee geef mij liever dat ik wettelijk gehuwd ben en niet bamboesi

 • Gast  - hallo

  hallo
  ik zou graag meer lietjes hebben voor de gsm (van india).
  groetje van tanisha :)

 • rekha

  waarom mag een man meerdere keren trouwen en meer vrouven hebben , en waarom mag een vrouw maar een keer trouwen.

 • Jagnarain Kanhaisingh

  Namaste
  Weg met de poppenkast
  Weg met de onwaarheden Weg met de verzinsels Niets is waar en klopt niet U wordt in de maling genomen U weet het maar toch doet dat Mensen zeg wat van. Onze cultuur en geloof heeft zoveel RIJKDOM maak er gebruik van Men heeft van de waarheden onwaarheden gemaakt en van onwaarheden waarheden gemaakt u weet het u loopt over de waarheden en predikt onwaarheden als waarheden u weet het toch doet u dat Het is pure handel geworden
  U bent verstandig genoeg om te zien dat het een Appel is en geen Aardappel. Een aardappel wordt nooit een Appel het kan wel maar dan moet je de aardappel plamuren en beschilderen maar als je erin gaat bijten gaat het nooit als een APPEL proeven en toch eten heel wat mensen Willens en Wetens het geplamuurde Aardappel als een Appel en geven de boodschap die niet klopt ook door aan anderen Zie en hoor haal de goeie dingens eruit creëer een eigen weg blijf op het goeie spoor en pyar je gaari chalets rahein Laat je niet leiden door wi...

+/- Schrijf reactie
Uw contact gegevens:
Reacties:
[b] [i] [u] [s] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch:
:(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s

Meer Indian Feelings

Bollywood

COLUMNS

LIEFDE & RELATIE

LIfestyle

Bollywood

Ayesha

Columns

Columns

Liefde & Relatie

Liefde & Relatie

Lifestyle

Lifestyle

Special

Special
Copyright 2001 Indian Feelings. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved.

Inloggen of Registreer

Zit je op Facebook? Wij ook! Vergeet je ons niet te liken op www.facebook.com/IndianFeelings

Maar je hoeft je dan ook niet te registeren, je kunt eenvouding inloggen met je Facebook account.

Inloggen met je FaceBook account.


Inloggen

Registreer

Registratie
or Annuleren